
Άριστοι ή Αχ-Άριστοι; Όταν χάνεται το παράθυρο ευκαιρίας για ένα νέο νοσοκομείο στην Κω… ποιος φταίει;
14 Μαΐου, 2025
Η Ρόδος χωρίς γιατρούς – Μια κοινωνία σε αποδρομή
18 Μαΐου, 2025Ευχαριστώ θερμά την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου για την πρόσκληση στη Γενική Συνέλευση. Η παρουσία μου εκεί δεν είχε μόνο εθιμοτυπικό χαρακτήρα· είχε σκοπό να ακούσω, να καταγράψω, να συμφωνήσω και –κυρίως– να υπενθυμίσω τι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα και την ευημερία του τόπου μας.
Άκουσα τα παράπονα των ξενοδόχων για τις υποδομές. Και ναι – έχουν δίκιο. Οι ιδιωτικές επενδύσεις τρέχουν με ταχύτητες φωτός, ενώ οι δημόσιες ακόμα περιμένουν στο φανάρι. Δεν μπορεί ένα νησί σαν τη Ρόδο, που σήμερα κατοικείται από 125.000 ανθρώπους και υποδέχεται πάνω από 3.000.000 επισκέπτες τον χρόνο, να συνεχίσει να αναπτύσσεται χωρίς να μεγαλώνουν αντίστοιχα οι δημόσιες υποδομές.
Πρέπει να σχεδιάσουμε τη Ρόδο των 200.000 κατοίκων και των 5.000.000 επισκεπτών, γιατί είναι πολύ πιθανό αυτό το σενάριο να το ζήσουμε στα επόμενα χρόνια.
Η Ρόδος πρέπει να σχεδιαστεί για να αντέξει. Και αυτό απαιτεί σοβαρή κουβέντα για τη φέρουσα ικανότητα του νησιού. Πόσους επισκέπτες μπορούμε να εξυπηρετήσουμε σωστά χωρίς να διαλύεται ούτε η εμπειρία τους αλλά ούτε και η ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων;
Είναι αλήθεια ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τον «υπερτουρισμό» σαν να είναι το πρόβλημα. Ο τουρισμός είναι το οικονομικό μας οξυγόνο. Αν όμως η οικονομία μεγαλώνει χωρίς να ενισχύονται οι υποδομές, τότε δημιουργούμε μια εύθραυστη ισορροπία που κάποια στιγμή θα καταρρεύσει.
Στην πρόσφατη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ παρουσιάστηκε μια έρευνα που τόνιζε ότι η βιώσιμη αναλογία των δημόσιων προς τις ιδιωτικές επενδύσεις πρέπει να είναι 1:3,5. Στη Ρόδο, όμως, βρισκόμαστε πολύ μακριά από αυτήν την αναλογία. Κι αυτό, παρά τις όποιες καλές προθέσεις, οφείλεται στη χρόνια υποχρηματοδότηση από την κεντρική κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση οφείλει να επενδύσει περισσότερα στις υποδομές της Ρόδου. Δεν μιλάμε μόνο για ένα νησί – μιλάμε για την κεντρική αρτηρία του Νοτίου Αιγαίου, έναν κόμβο από τον οποίο εξαρτώνται και τα μικρότερα νησιά. Επομένως, δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε ατομικά ή αποσπασματικά. Η Ρόδος είναι ο βασικός πυλώνας σταθερότητας, ανάπτυξης και υποστήριξης όλης της περιοχής.
Χρειάζεται άμεση ενίσχυση:
• Στο μεταφορικό ισοδύναμο, που πρέπει να αποδίδεται στους νησιώτες.
• Στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, που δεν έχουν αποκατασταθεί όπως πρέπει
• Στο λεγόμενο τέλος ανθεκτικότητας, που δεν επιστρέφει επαρκώς στους νησιώτες
• Στην ανάγκη να μεγαλώσει το σχέδιο πόλης και να ενισχυθούν οι κρίσιμες υποδομές
• Στην εκλογίκευση των δημοτικών τελών που έχουν αυξηθεί 300%
• Στην λύση του κυκλοφοριακού
Ο βιώσιμος τουρισμός προϋποθέτει κοινωνική συνοχή. Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό πρέπει να είναι οικονομικά ικανοποιημένοι και να εργάζονται σε συνθήκες που τούς επιτρέπουν να αποδίδουν τα μέγιστα με αξιοπρέπεια – γιατί είναι αυτοί οι πρώτοι πρεσβευτές του τουρισμού μας. Ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι τα πολυτελή ξενοδοχεία μας έχουν ψυχή – και αυτή είναι η εξυπηρέτηση που παρέχουν.
Η δική μου ευχή είναι η φετινή σεζόν να φέρει μεγάλες πληρότητες, καλές κριτικές και επαρκές, εξειδικευμένο προσωπικό. Αλλά η βαθύτερή μου αγωνία είναι να παραμείνει ο τουρισμός σε ροδίτικα χέρια, σε οικογενειακές επιχειρήσεις, με πρόσωπα, όχι με funds και κλειστά χαρτοφυλάκια. Αυτός είναι ο τουρισμός που στηρίζει την κοινωνία, που δημιουργεί δουλειές, που σέβεται τον τόπο.
Αυτός είναι και ο τουρισμός που αξίζει η Ρόδος – και τα νησιά που στηρίζονται σε αυτήν.
Παναγιώτης Π. Κουνάκης
Αν. Γραμματέας Τουρισμού ΠΑΣΟΚ